Vaari

Eskon intohimosta monipuoliseksi liiketoiminnaksi

Esko Tapojärvi aloitti 27.10.1955 Tapojärven liiketoiminnan ostamalla oman Popedan ja ryhtymällä taksikuskiksi. Ajaminen oli mukavaa ja Esko solmi ensimmäisen kuljetussopimuksen Muonion koululautakunnan kanssa. Sopimukseen kuului Kihlangin koulun oppilaiden kuljetus. Yritystoiminta tosin koki hienoisen kolauksen, kun koulu paloi ja ensimmäinen sopimuskuljetus olikin viedä opettaja sairaalaan.

Yrittäminen jatkui kuitenkin vastoinkäymisistä huolimatta ja kuvaan tulivat koko Länsi-Lapin maidon kuljetukset Valiolle Kittilän Kaukoseen. Ajoa hoidettiin parhaimmillaan kahdella autolla. Lisäksi kuvioihin tuli myös soran ajo rakenteilla oleville Lapin teille.

Vauhdikas 70-luku

Vuonna 1966 Esko siirtyi Helsinkiin kuljettamaan soraa Tauno Valon leipiin Hyrylän hävittäjiin. Eräänä pyhän vastaisena yönä vuonna 1972 Eskoa kuitenkin soitettiin tuuraamaan Rautuvaaran kaivokselle. Hommana oli kuljettaa maanalaista louhetta. Tuuraus kesti 16 vuotta. Kaluston ja henkilökunnan määrä kasvoi, ja tilaajien lisääntyneisiin tarpeisiin alettiin kehittää myös muita palveluita.

Hillityn kasvun vuodet eli 80-90-luku

Toimintojen laajentuessa 11.4.1980 Eskon omistama toiminimi muutettiin Maansiirtoliike Tapojärvi Ky:ksi. Esko omisti enemmistön osakkeista ja vanhin poika Markku tuli mukaan yhtiökumppaniksi. Tyttäret Jaana ja Pirjo olivat äänettömiä yhtiömiehiä.

Yhden auton firmasta oli kasvanut hillitysti noin 10-15 koneyksikön vahvuinen liikeyritys ja myös yhtiömuodon muutos tuli jälleen ajankohtaiseksi. Yhtiömuoto muutettiin 21.6.1995 osakeyhtiöksi ja suoritettiin sukupolvenvaihdos: Veljekset Tapojärvi Oy sulautettiin Maansiirtoliike Tapojärvi Oy:öön.

2000-luvun vahva moniosaaja

Yhtiön nimi muutettiin 7.7.2000 Tapojärvi Oy:ksi. Tapojärvi Oy:n juuret ovat yhä vahvasti Lapissa: yritys on rekisteröity Kolariin, jonne sen alkujuuret ulottuvat. Nykyään yritys on erikoistunut kaivostoimintaan ja tehdaspalveluihin. Varsinaisesta maanrakentamisesta on luovuttu 1990-luvun jälkeen, jolloin alkoi kehittyminen tehtaiden prosessien itsenäiseen hoitamiseen.