Julkaistu: marraskuu, 2, 2022

Vantaan kaupunki käynnisti keväällä innovaatiokilpailun kaupungin kehittämiseksi. Kilpailun teemoja ovat hyvät arjen palvelut, kukoistavat kaupunkikeskukset ja ilmastonmuutoksen torjunta.
Tapojärven intressiyhtiö ECOnsulting Oy osallistui kilpailuun geopolymeerisellä asvaltin reikäpaikkausmassalla Geofixilla.
– Uudella innovaatiolla on mahdollista parantaa liikenneturvallisuutta, vähentää rengas- ja vannevaurioita, saada aikaan kustannustehokkaampaa teiden ylläpitoa sekä pienentää tiepaikkauksen hiilijalanjälkeä, kertoo Tapojärven kehityspäällikkö Juha Koskinen. Koskinen toimii myös ECOnsultingin toimitusjohtajana.
Vantaa on asettanut tavoitteeksi olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.
– Perinteisesti asvalttipaikkaukset kylmissä olosuhteissa on totuttu tekemään kylmäasvaltilla, joka on edullinen, muttei ekologinen, kestävä eikä kustannustehokas menetelmä. Geopolymeerinen paikkausmassa on uutta teknologiaa, joka on kylmäasvalttia ekologisempaa, kestävämpää ja kustannustehokkaampaa.

Innovaatiokilpailuun tuli kaikkiaan 174 eri ideaa, joista 15 voittajaehdotusta tullaan rahoittamaan vuoden 2023 loppuun mennessä. Yksi voittajista on asvaltin reikäpaikkausmassa.
– On tärkeää, että julkisessa infrassa hyödynnetään kiertotaloustuotteita. Meidän innovaatiomme avulla ensi vuoden aikana Vantaalla parannetaan teiden kuntoa kustannustehokkaasti ja vähähiilisesti. Toivottavasti myös muut kunnat ottavat Vantaasta esimerkkiä, Koskinen sanoo ja jatkaa:
– On kaikkien etu, että yhteiskunta toimii tehokkaasti. Tehokkuuden parantamiseksi Geofix on yksi ratkaisu, jolla voi tehdä kustannustehokkaasti ja ekologisesti asvalttiteiden kunnossapitoa, jolloin yhteiskunnan rahaa olisi käytettävissä muissa tärkeissä kohteisiin. Näin itse asiaa mietin.

Miksi geopolymeerinen asvaltin reikäpaikkausmassa?

Teiden asvalttipäällysteisiin tarkoitetut rahat ovat vähentyneet, ja ilmastonmuutos on muuttanut talvet lämpimämmiksi, mikä on johtanut ajoteiden korjauspaikkausten lisääntymiseen. Asvalttireiät aiheuttavat liikenteessä vaaratilanteita sekä edesauttavat renkaiden ja vanteiden hajoamista.
Epäorgaaninen geopolymeerimassa ei sisällä fossiilisia öljypohjaisia raaka-aineita, joten se on ympäristöyställisempi kuin perinteiset asvalttipaikkaustuotteet.
Geopolymeerimassaa on työteknisesti yhtä helppoa käyttää, mutta kestävyydeltään ja tarttuvuudeltaan se on huomattavasti kylmäasvalttia parempaa. Siitä tehdyt paikkaukset kestävät monta kertaa pidempään, mikä vähentää teiden korjaustyötä sekä korjauksen ja ylläpidon kokonaiskustannuksia.