Julkaistu: toukokuu, 2, 2023

Suomalaisten sopeutuminen ankaraan ilmastoon sekä avantouinti tekivät vaikutuksen Tapojärvi Italian huoltopäällikköön Luciano Pusccedduun sekä Sector Production Manageriin Emanuele Procacciin, jotka vierailivat työmatkallaan Suomessa viime maaliskuun ja huhtikuun vaihteessa. Procaccille vierailu oli ensimmäinen kerta Suomessa, Pusceddu sen sijaan oli ehtinyt vierailla Oulussa ja Torniossa jo aiemmin, aivan työsuhteensa alussa:

-Tällä kertaa ensivaikutelmani Suomesta oli erilainen. On erityislaatuista, miten ihmiset sopeutuvat ilmastoon, jossa eläminen ei aina ole yksinkertaista, Pusceddu kertoo.

Vastaavanlainen mielikuva jäi myös Procaccille, joka vaikuttui etenkin suomalaisten elämäntyylistä:

-Ankarasta ilmastosta huolimatta suomalaiset osaavat tehdä arjesta ‘luksusta’ ja luoda päivittäisiä rutiineja. Meille esimerkiksi saunassa käynti tai kylpy paljussa tähtitaivaan alla ovat ylellisyyttä. Jokaisen Suomeen tulevan italialaisen tulisi kokea päivä suomalaista elämänmenoa.

Kulttuurien kohtaamisia sekä ideoiden ja parhaiden käytäntöjen vaihtoa

Viikon mittaisen vierailunsa aikana miehet ehtivät vierailla Oulunsalon konttorilla, Tornion pääkonttorilla sekä terästehtaalla, Keminmaan keskuskorjaamolla sekä Siilinjärven ja Kemin kaivoksilla. Vierailun tarkoituksena oli tutustua Tapojärven toimintaan ja toimipisteisiin Suomessa sekä suomalaiseen kulttuuriin ja elämäntyyliin. Yrityksen järjestämillä, vastaavanlaisilla vierailuilla on tärkeä merkitys esimerkiksi ideoiden ja parhaiden käytäntöjen vaihtamisessa sekä yhteishengen luomisessa. Italialaisten kollegoiden matkoja Suomeen on järjestetty aiemminkin ja seuraavat matkat ovat jo suunnitteilla.

Suomen matkallaan Pusceddun ja Procaccin oppaana ja isäntänä toimi Toni Ikkala, joka on työskennellyt useissa Tapojärven toimipisteissä Suomessa. Tammikuusta 2022 alkaen Ikkala on työskennellyt Tapojärvi Italian toimipisteellä Ternissä, joten kolmikko tunsi toisensa jo entuudestaan. Ikkala perheineen sai vierailijoilta valtavasti kiitosta vieraanvaraisuudesta sekä mahdollisuudesta tutustua aitoon suomalaisen elämään. Tiukasta aikataulusta huolimatta miehet ehtivät vapaa-ajallaan muun muassa saunoa, käydä avannossa, pelata curlingia, lumikenkäillä ja retkeillä talvimaastossa.

-Ensimmäisten tuntien kylmyyden aiheuttaman hämmennyksen jälkeen oli outoa nähdä kollegani Emanuelen sopeutuvan täysin suomalaiseen elämään. Vielä muutama päivä ja hänkin olisi muuttunut vaaleaihoiseksi suomalaiseksi!, Pusceddu naurahtaa.

”Suomalaisessa toimistossa ilmapiiri on vähemmän hektinen”

Ilmaston lisäksi Puscceddu ja Procacci kiinnittivät huomiota myös suomalaisten työskentelytapoihin:

-Minulle on jäänyt erityisen positiivinen kuva suomalaisten työskentelytavoista. Toimistossa ilmapiiri on vähemmän hektinen. Työmaalla laitteet ovat puolestaan vaikeissakin tilanteissa aina kunnossa, Puscceddu toteaa Procaccin nyökytellessä vieressä.

Pusceddun ja Procaccin kuvaama kiireettömyyden tunne ja rentous saattavat liittyä myös heidät Suomessa yllättäneeseen tekijään – hiljaisuuteen. Italialaisille, joiden kotimaan väkiluku on yli kymmenkertainen verrattuna Suomen väkilukuun, erityisesti Pohjois-Suomen hiljaisuus ja asuttamattoman luonnon määrä saattavat tulla yllätyksenä:

-Niin monta kilometriä näkemättä ristinsielua. Italialaiselle se on pelottavaa, Procacci toteaa.

Kulttuurieroja Suomen ja Italian välillä on toki huomannut myös Ikkala, jonka mukaan italialaisten ja suomalaisten toimintatavat eroavat toisistaan niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Italialaiset omaavat taidon elää hetkessä kun suomalaiset taas miettivät jo huomista päivää.

Myös Ikkala on Italiassa olonsa aikana saanut kollegoiden keskuudessa lämpimän vastaanoton:

-On ollut suomalaisena ilo osallistua italialaisten kollegojen järjestämille illallisille, jossa ovat olleet mukana perheet ja ystävät laajemminkin. Vaikka yhteinen kieli on joskus puuttunutkin, hiljaisia hetkiä ei ole ollut. Lisäksi olemme käyneet muun muassa yhteisellä pyöräretkellä vuoristossa. Upeat maisemat ja  lähes aina aurinkoinen sää ovatkin tulleet tutuksi Italiassa vietettynä aikana. Niitä tulee varmasti muisteltua myös talvella Suomessa. Ennen kaikkea on hienoa tietää, että on ystäviä myös Italiassa.