Julkaistu: huhtikuu, 11, 2023

Tapojärven ammattitaitokilpailun 2022 voittajat ovat palanneet kisamatkalta Espanjan Malagasta. Maalis-huhtikuun vaihteen helteinen lämpö, noin 30 astetta, suosi pohjoisen matkaajia. Meriveteen he eivät kuitenkaan uskaltautuneet, sillä vesi oli vielä vilpoista.


Pirita PakanenHarri PaananenJuuso KoskelaJari Tikkala ja Konsta Ollikainen voittivat elokuussa 2022 pidetyn Tapojärven ammattitaitokilpailun kukin omassa lajissaan. Lajimestarit voittivat ammattitaidollaan työreissun, jossa käytiin tutustumassa Caterpillarin Demo Centeriin, automuseoon ja Malagan matkailunähtävyyksiin.
Illallisilla nautittiin pihviä ja yöt vietettiin Torremolinoksessa. Matkaisäntinä toimivat Tapojärveltä kaivospalveluiden liiketoimintapäällikkö Vesa-Matti Leiviskä ja hallintojohtaja Janne Alatalo.

Kuorma-autosarjan voittajalle Pirita Pakaselle ulkomaanmatka oli hänen elämänsä ensimmäinen ulkomaanmatka.
– Parasta reissussa oli Demo Centerissä käynti, matkaporukka ja se fiilis. Minua pidettiin yhtenä äijänä toisten joukossa niin kuin töissäkin. Reissu kokonaisuudessaan oli unohtumaton kokemus. Lämmintä oli koko ajan, enkä osannut varautua ilmastoon, Pirita kertoo.
Myös muut matkaajat kehuvat Demo Centeriä, sillä se yllätti koollaan ja näyttävyydellään
– Eihän tuollaiseen pääse koskaan omilla reissuilla. Siellä oli porukkaa ympäri maapallon, Kolumbiastakin. Kone-esittelyt ja uudet asiat yllättivät. Kalusto oli vain niin isoa, ettei sitä pysty yhdistämään Elijärveen, kaivinkonesarjan voittaja Juuso Koskela sanoo.
– Tekniikka menee hurjaa vauhtia eteenpäin esimerkiksi etäohjauksessa. Tiettyjä juttuja olisi kuitenkin hauska testata tunnelissa, Pakanen jatkaa.

Tikkalan veljeksistä toinenkin pääsi kisamatkalle

Muutama vuosi sitten Tapojärven ammattitaitokilpailussa pyöräkonesarjan voitti Janne Tikkala, mutta viime syksynä palkintopallilla ei nähty Jannea, vaan hänen pikkuveljensä Jari Tikkala.
Jarin mukaan veljeksillä ei ole kauheasti keskinäistä kilpailua ammattitaidon paremmuudesta.
– On mukava olla töissä isossa firmassa, silloin useammalla työntekijällä on mahdollisuus päästä reissuun ja se tekee kilpailemisesta tiukemman. Toivoisin vain, että useampi osallistuisi ammattitaitokilpailuihin ja eri sarjoihin, niin voittaminen olisi vielä haastavampaa.
Jari Tikkala osallistui ammattitaitokilpailuihin jo syksyn 2019 tapahtumassa, mutta silloin hän jäi alemmalle palkintopallille.
– Viime syksyn kilpailu oli ensimmäistä kertaa haastavampi, koska oli alkuerät ja finaali. Siinä tuli vähän painetta, kun piti onnistua suorituksessa toisenkin kerran. Se oli kuitenkin hyvä asia, sillä ammattitaidolla kisatessa pitääkin olla haastetta.

Kartingista yritettiin hakea voittajien voittajaa

Malagan matkan voittajilla oli ohjelmassa myös vapaa-aikaa. Silloin työporukka suuntasi karting-radalle, missä oli tarkoitus ratkoa työporukasta voittajien voittaja.
– Jonot olivat niin pitkät, ettei jääty odottamaan. Mutta karting kannattaa ottaa ehdottomasti se seuraavalle kerralle matkaohjelmaan mukaan, Koskela vinkkaa.
– Ja firman paidat ja lippikset kaikille mukaan. Varsinkin Demo Centerissä olisi hauska ollut esitellä firmaa, Tikkala vinkkaa.

Haaste muille tapojärveläisille

Malagasta palanneet voittajat ovat yhtä mieltä siitä, että jatkossakin kaikkien Tapojärven työntekijöiden kannattaisi osallistua ammattitaitokilpailuun. He vinkkaavat, ettei paineita kannata kasata, eikä turhaan jännittää kisasuoritusta – näkihän sen, etteivät ensimmäiset vuoden 2019 ammattitaitokilpailujen voittajat voittaneet enää uudestaan.
– Voihan se olla, että ennakkosuosikkina radalle lähdetään seuraavalla kertaa ja olishan se mukava pärjätä uudelleenkin, ettei tämä kerta ollut pelkkää tuuria, Pakanen naurahtaa.
Konsta Ollikainen aikoo osallistua ammattitaitokilpailuihin myös seuraavalla kerralla ja vähintäänkin samoihin lajeihin kuin viime syksynä. Mies ei aio pahemmin kantaa ennakkosuosikin paineita ja lähettääkin terveiset kaikille:
– Muiden kannattaa valmistautua siihen, etteivät pääse reissuun ensikerrallakaan, Ollikainen haastaa.
Kolmansien ammattitaitokilpailujen palkintopalleja ei ole kuitenkaan vielä jaettu.
– Kun kisat taas järjestetään, kannattaa kaikkien ilmoittautua mukaan. Ammattitaitokilpailuissa on mukavaa ja tämä palkintoreissu ihan huippu, Koskela kiteyttää.