Julkaistu: huhtikuu, 13, 2022

Riku Palo sai kesätöitä Tapojärveltä ja kehittää nyt vakituisessa työsuhteessa kaivostoimintaa kotipaikkakunnallaan Sodankylässä

-Tapojärvi on mielenkiintoinen talo ja rehellinen työnantaja. Aina on maksettu mitä pitääkin ja palkka tulee ajallaan. Täällä on myös turvallista työskennellä, sillä turvallisuuteen kiinnitetään hirveästi huomiota ja siihen panostetaan paljon. Jos tekee hommat hyvin, töitä kyllä riittää. Tapojärvellä on aina tekijöille työpaikkoja tarjolla, sodankyläläinen konetekniikan insinööriopiskelija Riku Palo kertoo.

Palo on tehnyt kesätöitä Tapojärvellä kesästä 2018 asti.

– Kesällä 2018 tulin kesäksi ajamaan kiviautoa Kemin kaivokseen, mutta nyt työskentelen työnjohtajan tehtävissä Kevitsan kaivoksessa ja teen samalla opinnäytetyötä. Mahtavaa, kun pääsi kotipaikkakunnalle töihin ja saan täällä kehittää Tapojärven kaivostoimintaa.

Riku Palo valmistui aikanaan ammattikoulusta merkonomiksi, mutta miestä kiinnosti raskaan kaluston parissa työskentely. Hän hakeutui lisäopintoihin Ouluun ja opiskelee parhaillaan konetekniikan insinööriksi.

– Taloon tullessa sain omalta esimieheltä, Tervon Arilta täydellisen opetuksen näihin hommiin. Kisälli-mestarimalli on toimiva malli perehdyttämiseen. Olen saanut opit mestareilta ja työtehtäviin on opastettu täydellisesti. Täällä on tosi huippumeininki.

Palo kertoo, että alalla on työmaakohtaisia eroja paljonkin. Muun muassa Tapojärven työmaat Kemin Kaivoksessa ja Sodankylässä eroavat toisistaan huomattavasti.

– Onni on, että olen saanut olla kiviautokuskina isolla työmaalla ja nyt päässyt työnjohtajaksi pienelle työmaalle, jossa joutuu selvittämään ja olemaan monessa mukana. Se on minulle valtava oppi. Täällä on ratkaistava monia asioita ja saa koko ajan enemmän vastuuta, jos on valmis ottamaan sitä. Ajan kanssa ja kovalla työllä tässä on vain taivas rajana.

Nuori työnjohtaja vastaa oman työnsä ohella myös työturvallisuuskoordinaattorin tehtävistä ja kuuluu Tapojärven viestintätiimiin. Mies työskentelee viikko töissä viikko vapaalla -työvuorossa ja vapaa viikollaan työstää opinnäytetyötään, jonka aiheena on työvälineiden tunti- ja sijaintiseuranta.

Opinnäytetyössä seurataan työvälineiden todellisia käyttötunteja, kulumista ja kunnossapitoa.

– Yritän saada opparin valmiiksi kesäkuuhun mennessä ja tavoitteena on jalkauttaa sen parhaat opit myös muille Tapojärven työmaille.

Perheyritys, jonka voi tuntea omakseen

Nuori mies puhuu työstään intohimoisesti. Hän antaa muutaman vinkin tämän kesän työnhakijoille, joita kiinnostaa työ Tapojärvellä kiertotalouden ja kaivos- ja tehdasteollisuuden parissa. Ensimmäinen vinkki on puhelu.

– Ota yhteyttä, ole aktiivinen ja tee asioita. Ei kannata pelätä soittamista ja yhteydenottoa.

Toinen vinkki koskettaa työntekijän ominaisuuksia.

– Se on kolme A:ta eli asennetta, ahkeruutta ja ammattitaitoa. Asenne ratkaisee, ahkeruudella ja työtä tekemällä ammattitaito kasvaa koko ajan.

Entä millaisena Riku Palo näkee oman tulevaisuutensa Tapojärvellä?

– Kyllä mie tapojärveläinen haluan olla. Se on meikäläisen talo. Mie puhunkin koko ajan, että meillä. Aivan kuin tämä olisi minun yritys tai oma työmaa, mutta niinhän se oikeastaan onkin. Tästä pitää huolta kuin omastaan. Kevitsassa meillä on oma porukka, omat työkalut ja oma tiimi. Toivottavasti se näkyy myös meidän tuloksessa.