Julkaistu: joulukuu, 7, 2022

”Moni ajattelee kaivoksia ja teollisuuslaitoksia pahiksina, mutta kyllä ne hyviksiä ovat. Suomessa raskaan teollisuuden alalla toimintakulttuuri on vastuullista ja työ toteutetaan turvallisesti, vaikka esimerkiksi kaivoksissa toimitaan isojen laitteiden ja pimeiden tunnelien ympäristössä. Meillä Tapojärvellä kiertotalouden hyödyntäminen ja uusien kestävien innovaatioiden luominen luo kestävää perustaa kotimaiselle teollisuudelle. Sillä on minulle henkilökohtaisesti suuri merkitys.”

Näin kuvailee Tapojärvellä projekti-insinöörinä työskentelevä Riikka Alapartanen, 32, jonka erityisosaaminen korostuu projektien ja prosessien hallinnassa, dokumentointiin ja resurssointiin liittyvissä suunnittelutehtävissä ja kestävässä kehityksessä.

– Tapojärvi on työnantajana sellainen Hyvis-firma, joka parantaa teollista toimintaa ja huomioi ympäristöä. Sillä on katse eteenpäin työn tekemisessä. Kun saan ja voin vaikuttaa työskentelyymme esimerkiksi Outokummun terästehtaalla, se motivoi tekemään yhä enemmän. Teollinen kiertotalous on tulevaisuuden toimiala, Alapartanen kiteyttää.

Työllisyyskurssilta jalka oven väliin

Riikka Alapartanen valmistui vuonna 2014 insinööriksi ja pääsi TE-keskuksen kautta korkeakoulutettujen työllistämiskurssille. Kurssilla sai listata yrityksiä, jotka kiinnostivat. Alapartanen listasi Tapojärven.

– Se oli jo silloin luotettava ja vakaa työnantaja, jonka tunnusluvut olivat kunnossa. Työt Tapojärvellä olivat monipuolisia ja palvelusopimuksia oli useita käynnissä. Ajattelin, että se olisi firma, jossa olisi hyvä kasvaa, Alapartanen muistelee.

Kun kurssilaiset kävivät tutustumassa yritykseen, Alapartasen yhteenkuuluvuuden tunne Tapojärven kanssa vain vahvistui. Nainen haki ja lopulta pääsi harjoitteluun Tapojärvelle.

– Seitsemän vuotta on nyt täällä mennyt, eikä ole pätkääkään kaduttanut. Kun joku kaveri kyselee työstä ja työnantajasta, minulta ei tule mutta-lauseita. Olen tykännyt ihan hirveästi, eikä aamulla harmita lähteä töihin.

Inhimillisyyttä ja opintoja teollisuusympäristössä

Harjoittelun jälkeen Alapartasen työtä oli tuotantoassistentin tehtävät, johon kuuluivat tuotannon kirjaukset, seuranta sekä raportointi. Kiinnostus alaa kohtaan kasvoi ja Alapartanen alkoi opiskella työn ohessa tuotantotalouden diplomi-insinöörin tutkintoa Oulun yliopistossa.

– Minulla oli päivätyö ja pienet lapset kotona. Opiskelut etenivät hitaasti, mutta oli hienoa, että pystyin suorittamaan kurssitöitä ja lopputyön Tapojärvelle.

Uraa ja perhettä rakentaessaan Alapartanen huomasi, että työnantajan inhimillisyys ja joustavuus ovat asioita, joita nyky-yhteiskunnassa tarvitaan.

– Tapojärvi ymmärtää, että olemme ihmisiä ja mahdollistaa esimerkiksi hybridimallissa työskentelyn. Sen avulla voimme vaikuttaa omien työpäivien sisältöön ja kehittää omaa osaamista.

Innovaatioita kansainvälisille markkinoille

Kun Riikka palasi toiselta äitiyslomaltaan töihin, hän alkoi työskennellä Tapojärvellä projekti-insinöörinä. Hän työskentelee Tapojärven Tornion toimipisteessä ja on myös mukana yrityksen myynti- ja kehitystiimissä.

Tuotantotalouden diplomi-insinööri on kiinnostunut erityisesti Lean-ajatteluun pohjautuvien toimintaprosessien kehittämisestä, sisäisten toimintamallien yhtenäistämisestä ja erilaisiin standardeihin liittyvistä projekteista.

Tällä hetkellä Riikka on mukana muun muassa teollisuuden pölyjen vähentämisen ja tuotannon tehostamisen kehitysprojekteissa sekä työstää Tornion työmaan 5S-toimintaa ja työntekijöiden perehdytysprosesseja.

– Minulle on tärkeää, että voin Tapojärvellä kehittää teollista toimintaa kansainvälisille markkinoille. Kun työtehtävissä on haastetta, siitä omakin ammattiosaaminen kasvaa.

Kuka?

Nimi: Riikka Alapartanen

Ikä: 32 (11.12.)

Ammattinimike: Projekti-insinööri

Koulutus: Tuotantotalouden diplomi-insinööri, valmistunut 2022.

Perhe: 2 tytärtä ja aviopuoliso

Harrastukset: Lenkkeily ja lukeminen.

Motto: Oppiminen jatkuu läpi elämän