Tapojärven Kemin kaivoksen suojapaikka sijaitsee 350 metriä maan alla. Ari Fritsch ja Juhani Kemilä työskentelevät molemmat kaivoksen louhintahuollon tehtävissä, Ari esimiehenä ja Juhani työnjohtajana.

Louhintahuolto vastaa käytännössä louhintakoneiden kunnossapidosta, huolloista ja korjauksista – siitä, että koneet pyörivät ja toimivat.
– Käytännössä me suunnittelemme, organisoimme ja valvomme, Juhani summaa.
– Välillä joutuu vähän haalareitakin sotkemaan, Ari jatkaa.
– Ari kun on niin pätevä, niin hän on vähän enemmän mukana noissa remonteissa, kun taas minä vähän vähemmän, Juhani virnistää.

 

Tapojärvi tarjoaa mahdollisuudet jatkuvaan kouluttautumiseen

Tapojärvellä on verraten laaja huolto-organisaatio. Juhanin mukaan alalla hyvin harvalla yrityksellä on omat huoltomiehet. Tapojärven Kemin kaivoksella on maan alla omat tilat nimenomaan huoltoa varten, jotta huollot pystytään hoitamaan itse.
– Suurin ero maan päällä työskentelyyn on se, että täällä on aina tasalaatuinen ilmasto. Keli on kesät talvet samanlainen, Juhani naurahtaa.

Nykypäivän louhintakoneissa on mukana paljon uutta teknologiaa, automatiikkaa ja esimerkiksi väylätekniikkaa. Tämä kaikki luo myös suuren määrän mahdollisuuksia. Alan osaajille on tulevaisuudessa varmasti paljon tarvetta. Ari ja Juhani ovat molemmat sitä mieltä, että Tapojärvellä on selkeästi panostettu työntekijöiden kouluttamiseen ja osaamisen ylläpitämiseen.
– Meitä on koulutettu ja koulutusta myös jatkuvasti järjestetään esimerkiksi tuonne hydrauli- ja sähköpuolelle, Juhani kertoo.

 

”Meininki on hyvä”

Juhani ja Ari tekevät tiiviisti töitä yhdessä. Molemmat ovat viihtyneet Tapojärvellä omien sanojensa mukaisesti erittäin hyvin. Työporukka on heidän mielestään erittäin hyvä – apua saa aina kun sitä tarvitsee.
– Olen kyllä viihtynyt ja kyllä minä ainakin pidän työssä viihtymistä merkitykseltään hyvin tärkeänä asiana nykyisin. Jos työssä ei viihdy, niin ei siitä tule mitään. Työ on vaihtelevaa, työkaverit hyvä, paitsi tuo Kemilä, Ari sanoo, virnistää Juhanille ja jatkaa:
– Meininki on hyvä. Ei ole ollut tympeätä tulla töihin.

– Kaikillahan on joskus huonoja päiviä, mutta lähtökohtaisesti on aina ollut ihan mukava tulla töihin. Olen saanut hyviä ystäviä monesta työkaverista, joiden kanssa teemme asioita ihan vapaa-ajallakin. Arinkin kanssa soittelemme, vaikka olisimme eri viikkoja töissä, eli toinen töissä ja toinen vapaalla. Puhumme paljon muustakin kuin työasioista, Juhani kertoo.

 

Työssä oppii paljon uutta

Hyvän työporukan ja työn vaihtelevuuden lisäksi Ari ja Juhani arvostavat erityisesti sitä, että työssä pääsee oppimaan uutta.
– Täällä on hyvä kasvaa, Juhani toteaa.
– Paljon oppii myös uutta, Ari komppaa.
– Ari ei kyllä ole kasvanut yhtään pituutta, Juhani virnistää pilke silmäkulmassa.
– Joo, en ole kyllä vähään aikaan, Ari naurahtaa.