Julkaistu: joulukuu, 23, 2020

Tapojärven jokavuotiset 10 000 euron lahjoitukset menevät tänä vuonna Jällivaaran ja Sodankylän lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen.

Sodankylän etsivä nuorisotyöntekijä Jouni Salminen kertoo, että heidän asiakkaansa ovat lähes aina heikko-osaisia ja heidän taloudellinen tilanteensa on todella huono. Joululahja tulee monelle nuorelle todelliseen tarpeeseen.
”Sodankylässä etsivä nuorisotyö on toiminut vuodesta 1995 alkaen. Kun on tehnyt 30 vuotta tätä työtä ja saa tällaisen yllätyksen, ei oikein löydy sanoja”, Salminen huokaisee onnellisena.
”Tuntuu jotenkin uskomattomalta että me Sodankylän jäätävän hyytävän arktisen etsiväntyön porukka saimme teiltä näin tuntuvan lahjoituksen. Tarkoituksena on käyttää avustusta muun muassa yhteisiin liikunta- ja ulkoiluvälineisiin, jolloin mahdollisimman moni vähaosainen nuori hyötyisi niistä myös tulevaisuudessa.”

Myös Jällivaaraan osoitetut lahjavarat menevät harrastusvälineiden hankintaan. Jällivaaran kunnan hallintopäällikkö Sara Källgarin mukaan kunta haluaa tukea lasten ja nuorten harrastustoimintaa ja mahdollistaa eri lajien harrastamisen perheen tulotasosta riippumatta.

Tapojärven lahjoittamilla lahjarahoilla hankitaan muun muassa kanootteja, luistelu- ja hiihto- sekä ratsastusvälineitä. Iso osa summasta menee myös taide- ja käsityöharrastusten tukemiseen.
”Esimerkiksi nahkatyökalut ovat kalliita, eikä niihin ole monilla lapsilla varaa. Nahkatyöt ovat tärkeä osa Jällivaaran kulttuuria ja perintöä. Haluamme tehdä siitä helpommin kaikkien lasten saatavilla olevan harrastuksen.”

”Kun on tehnyt 30 vuotta tätä työtä ja saa tällaisen yllätyksen, ei oikein löydy sanoja”

Jouni Salminen

Sodankylän etsivätyön ryhmätoimintoimintoina ovat aina olleet liikunnalliset kerhot, joista sähly on suosituin. Sählykerhoja on 4 kertaa viikossa. Salminen kertoo, että sählyvarusteiden lisäksi kysyntää on myös hiihtovarusteille. Myös vaellukset ja leirit ovat suosittuja. Etsivä nuorisotyö järjestää vuosittain 3-4 leiriä eräolosuhteisiin, joten hankintalistalle pääsevät ainakin reput, teltat, makuualustat, makuupussit, lämpimät vaatteet ja retkikeittimet. Sodankylä – jäätävän hyytävä arktinen etsivä nuorisotyö -kotisivuilla Facebookissa on myös kuvia näistä kerhoista ja retkistä.

Erilaisten liikunta- ja ulkoiluvälineiden hankkimisen lisäksi myös nuorisotyön käyttöön tarkoitettu kiinteistö kaipaa kunnostusta.
”Saimme tänä syksynä kunnalta käyttöömme hallitilan, jossa ei ole mitään kalusteita, työkaluja tai nosturia, ja jonka lämmitys toimii ainoastaan vanhan puukaminan avulla. Käytämme osan avustuksesta myös hallin kalustamiseen ja laitehankintoihin.”

Sodankylän etsivän nuoristyön työntekijät sekä asiakkaat kiittävät ja kumartavat, sillä ensi vuodelle luvassa on paljon kaikenlaista mukavaa, josta moni ei osannut vielä ennen marraskuuta edes haaveilla.
”Otamme teille kuvia ensi vuonna uusituista hallitiloista, säbä- ja pyörähommista sekä eräreissuista”, lupaa Jouni Salminen.

Mitä kuluu viime jouluna lahjoituksen saaneille?

Viime vuonna lahjoituksen kohteena ollut Polvijärven kunta harkitsi lahjasumman käyttötarkoitusta pitkään. Kunta päätyi käyttämään koko summan kaikkien kuntalaisten saatavilla olevan Pumptrack-radan rakentamiseen. Pumptrack-rata on tarkoitettu erityisesti lapsille ja nuorille, mutta se soveltuu myös koko perheen liikuntaan.
”Rata on loistava paikka parantaa tasapainoa ja oppia uusia taitoja yhdessä muiden kanssa. Lisäksi se sopii kaiken ikäisille ja tasoisille käyttäjille”, perustelee Polvijärven vapaa-aikakoordinaattori Sirpa Halonen.

Asfalttipintaisia ratoja voivat käyttää polkupyöräilijöiden lisäksi potkupyöräilijät, rullalautailijat, rullaluistelijat ja potkulautailijat eli scoottaajat. Rata soveltuu pienille potkupyöräilijöille kuin ammattilaisillekin. Radat suunnitellaan vastaamaan kaikkien tarpeita. Taitojen karttuessa radalta löytyy aina uusia haasteita, jotka mahdollistavat mielekkään liikkumisen radalla vuodesta toiseen.
”Radan suunnitteluun ja rakentamiseen haemme myös Leader-rahoitusta. Lisäksi Polvijärven kunta osallistuu suunnittelu- ja rakentamiskustannuksiin”, Sirpa Halonen lisää.
Valmis rata on tasapuolisesti kaikkien kuntalaisten käytössä, ja siihen sijoittaminen tuo iloa vuosikausiksi eteenpäin. Polvijärven Pumptrack-rataprojektin etenemisestä tiedotetaan Polvijärven kunnan nettisivuilla.

Italiassa Ternin ja Narnin lastensairaalat saivat uusia kalusteita ja testausmenetelmiä

Ternin lastensairaala hankki lahjoitusrahoilla pediatrian osastolle uusia kalusteita, joilla parannettiin osaston aulatilojen viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta. Aulatiloihin hankittiin säilytys- ja istuinkalusteiden lisäksi muun muassa piirustustaulu ja liikuntamattoja, joilla tuetaan lasten kehollista aktiivisuutta lääkäreitä odotellesaan.

Narnin lasten neuropsykologian osastolle hankittiin muun muassa uusia pisteytysjärjestelmiä, joiden avulla pystytään entistä helpommin tunnistamaan ja erottamaan lapsen autismi kehitysvammasta mahdollisimman nuorena, sekä helpotetaan diagnoosia ja annetaan ohjeita erilaisten neurologisten kehitysvammojen hoitoon.