Julkaistu: marraskuu, 18, 2021

Tapojärveä kiinnostavat tulevaisuuden tekijät ja uudet ideat jopa sellaisilta opiskelijoilta, joilla ei ole aiempaa kokemusta tai tietotaitoa kaivosteollisuudesta tai kiertotaloudesta.

Tapojärvi Innovation Challenge, Tornio 27.10. 2021 voitajatiimissä: Jaakko Kaksonen, Mirja Turi ja Juho röytiö. Kuvaaja: Jaakko Heikkila

Vuoden 2021 Tapojärvi Innovation Challengen voittajatiimin jäsen Mirja Tuuri kertoo, että ennen kilpailuun osallistumista kaivannaisala oli hänelle itselleen hyvin kaukainen käsite.

– Tämä johtuu kyllä osittain siitäkin, että olen lähtöisin alueelta, jossa kaivannaisteollisuutta ei ole, joten kaivannaisalaa ei tule myöskään ajateltua. Näin jälkikäteen voin kyllä rehellisesti sanoa, että katson kaivosteollisuutta aivan uudella kiinnostuksella, Tuuri pohtii.

– Kilpailu oli todella mielenkiintoinen ja oli mukava päästä tekemään kouluprojektia, joka perustuu käytännön ongelmaan ja johon voisi oikeasti löytää ratkaisun. Tapojärven järjestämä finaali oli todella hieno kokemus, jossa pääsi näkemään millaista työelämä voisi parhaimmillaan olla.

Myös Jaakko Kaksonen toteaa, että kaivosteollisuus ei ole ollut hänelle tuttu muuten kuin alan yhtiöiden osakesijoittamisen muodossa. Hän on tiedostanut kaivosalan liiketoiminnallisen potentiaalin, etenkin kasvavan akkukemikaalien käytön myötä.

Kilpailuun osallistuminen ja Tapojärven yritystoimintaan perehtyminen lisäsi Kaksosen kiinnostusta alaa kohtaan.

– Huomasin, että se on paljon muutakin kuin pelkkää kaivostoimintaa. Varsinkin kiertotalouden ja kestävän kehityksen asiat kiinnostavat tällä alalla. Olisi todella mielenkiintoista olla kehittämässä kaivosteknologiaa ja etenkin päästä mukaan tekemään ”jätteestä” tuottoisaa liiketoimintaa.

Tulevaisuuden tekijöitä kiinnostaa kiertotalous

Juho Röytiölle kaivosteollisuus ja mineraaliklusteri ovat olleet jokseenkin tuttuja kesätöiden kautta.

Hän on työskennellyt kaksi kesää Outokummun Tornion terästehtaalla ferrokromituotannossa, jossa hän on perehtynyt kyseessä oleviin aiheisiin.

– Kesätöiden kautta ala on alkanut kiinnostamaan etenkin kiertotalouden näkökulmasta, Röytiö kertoo.

Röytiön sekä muiden opiskelijoiden mukaan Innovation Challenge on erittäin positiivinen lisä Product development -kurssiin. Hän kertoo, että yhteistyö Tapojärven (ja UPM:n) kanssa kilpailun muodossa toi arvokasta tosielämän kokemusta tuotekehityksestä osana akateemista kurssia. Samalla se lisäsi teollisuusalan tunnettavuutta opiskelijoiden keskuudessa.

– Tämä kilpailu oli todella mielenkiintoinen mahdollisuus nähdä ja katsoa kaivosteollisuutta ja kiertotaloutta sellaisesta näkökulmasta, jota ei olisi kyllä muuten tullut vastaan, Röytiö sanoo.

Kisan järjestäminen on Röytiön mielestä vahva osoitus siitä, että Tapojärveä kiinnostavat tulevaisuuden tekijät ja uudet ideat jopa sellaisilta opiskelijoilta, joilla ei ole aiempaa kokemusta tai tietotaitoa kaivosteollisuudesta tai kiertotaloudesta.

– Se osoittaa yritykseltä edelläkävijyyttä sekä tulevaisuuteen orientoitumista, Röytiö summaa.

Hän uskoo, että yhteistyöstä ja kilpailusta on hyötyä myös tulevaisuudessa – jos ei mitenkään muuten niin kokemuksen kautta.

– Toivottavasti tämä ei jää tähän, vaan on vasta yhteistyön alku Tapojärven kanssa.