Julkaistu: toukokuu, 25, 2023

Tapojärvi on vuonna 1955 perustettu suomalainen monikansallinen yritys, joka toimii Suomessa, Ruotsissa ja Italiassa. Tapojärvi on teollisen kiertotalouden palveluihin ja kaivostuotantoon.

Vielä muutama vuosikymmen sitten Tapojärvi tarjosi teollisuus- ja kaivospalveluja perinteiseen tapaan urakoimalla. Töitä tehtäessä huomattiin, että arvokkaita raaka-aineita hävisi tuotannon eri vaiheissa, ja lopulta suuri osa niistä päätyi loppusijoitukseen.

Esimerkiksi terästeollisuudessa tärkeä vaihe teräksen sulatusprosessin loppuvaiheessa on metallien talteenotto kuonasta.

– Tapojärvi on keskittynyt tähän ensisijaisesti rakentamalla ja parantamalla jatkuvasti metallien talteenottoprosessiaan. Tapojärven valttikortti on maksimaalinen metallien talteenotto kuonasta, mikä vahvistaa sen asemaa maailman johtavana yrityksenä tällä alalla, Tapojärven kaupallinen johtaja Henri Pilventö sanoo.

Luonnonvaroille kestävämpää käyttöä

Tänä päivänä Tapojärvi tekee yhteistyötä asiakkaidensa kanssa löytääkseen ratkaisuja luonnonvarojen kestävämpään käyttöön.

Yritys on luonut uutta liiketoimintaa, joka hyödyttää ennen kaikkea ympäristöä, mutta tuo myös suoria kustannussäästöjä asiakkaille.

Tapojärvi käsittelee kaivoksissaan ja tehtaillaan vuosittain 47,9 miljoonaa tonnia erilaisia materiaaleja. Osa materiaaleista on teollisuuden sivutuotteita, jotka Tapojärvi jalostaa kierrätystuotteiksi. Näin materiaalit ja luonnonvarat saavat uuden elinkaaren.

Tapojärven liiketoiminta on teollisen mittakaavan kiertotaloutta, joka käsittelee teollisuuden sivutuotteita jatkuvassa prosessissa ja luo uusia ratkaisuja kaivosteollisuuden tarpeisiin.

–  Eri teollisuudenaloilla ja kaivosteollisuudella on keskeinen rooli ilmastonmuutosta hidastavan teknologian tuottamisessa.

Teollisuuden raaka-aineita tarvitaan sähköautoihin, uusiin ilmasto- ja energiaratkaisuihin sekä digitaalisen muutoksen helpottamiseen; kaikki tämä edistää osaltaan sitä, että globaalissa mittakaavassa voidaan edetä edelleen kohti kunnianhimoista ”nollahävikin” tavoitetta. – Tapojärven tavoitteena on olla maailman johtava teollisen kiertotalouden yritys vuonna 2035, Pilventö summaa.